Nädal 12: Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus

Positiivne näide kasutatavusest veebis

Positiivne näide kasutatavusest veebis võib olla e-poe veebileht, mis vastab Jakob Nielseni kasutatavuse komponentidele:

  • Lihtsus ja selgus: Veebileht on lihtne ja selge, kasutades arusaadavat keelt, loogilist navigatsiooni ning selgelt määratletud kategooriaid ja menüüsid. Toote otsimine, lisamine ostukorvi ja tellimuse esitamine on intuitiivsed ja kasutajasõbralikud.
  • Efektiivsus: Veebileht võimaldab kasutajatel kiiresti leida vajalikku teavet, tooteid või teenuseid, ilma liigse klõpsamise või keeruliste protsessideta. Otsingufunktsioon on tõhus ja toimib hästi, võimaldades kasutajatel leida otsitavad tooted või teenused kiiresti.
  • Tagasiside ja teavitused: Veebileht annab selget tagasisidet kasutajate tegevuste kohta, näiteks ostukorvi sisu, tellimuse kinnitused ja edastab vajalikke teateid, näiteks tellimuse staatus. See aitab kasutajatel mõista, mis toimub ja tagab nende usalduse.

Negatiivne näide kasutatavusest veebis

Negatiivne näide kasutatavusest veebis võib olla uudisteportaal, mis ei vasta Jakob Nielseni kasutatavuse komponentidele:

  • Navigatsiooni raskused: Veebilehtel on keeruline ja segane navigatsioon, mis võib kasutajatel tekitada raskusi soovitud uudiste leidmisel. Menüüd ja kategooriad võivad olla ebaselged, mis võib viia segadusse ja kasutajate lahkumiseni.
  • Ebaefektiivne otsingufunktsioon: Otsingufunktsioon veebilehel ei tööta korralikult või ei anna täpseid tulemusi, mis võib muuta uudiste leidmise keeruliseks. Kasutajad võivad olla sunnitud kulutama rohkem aega otsimisele ja võivad kaotada huvi veebilehe vastu.
  • Puudulik tagasiside ja teavituste süsteem: Veebileht ei anna piisavalt tagasisidet kasutajate tegevuste kohta, näiteks ei ole tellimuse kinnituste või muude oluliste teadete süsteemi. See võib jätta kasutajad teadmatusse ja segadusse.

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Nädal 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Nädal 11: Arendus- ja ärimudelid