Nädal 10: Võrkude rikkusː vabast tarkvarast vaba kultuurini

Eben Mogleni 1999. aasta artikkel "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" on hästi argumenteeritud ja provokatiivne kirjutis, mis käsitleb vabavaralise tarkvara ja autoriõiguse tulevikku. Moglen väidab, et autoriõigus on ajalooliselt tingitud võimutasakaalust loojate ja levitajate vahel, kuid tehnoloogilised edusammud on muutnud seda tasakaalu, sundides õigusevaldajaid piirama kasutajate vabadust ja takistama innovatsiooni. Vabavaraline tarkvara on tema arvates vastus sellele probleemile, kuna see annab kasutajatele vabaduse teha, uurida ja parandada tarkvara, ilma et neid piiraksid autoriõiguse seadused.

Moglen toob välja mitmeid argumente, miks vabavaraline tarkvara on parem kui traditsiooniline tarkvara, mis põhineb autoriõigustel. Ta rõhutab, et vabavaraline tarkvara suurendab turvalisust, sest selle lähtekood on avatud kõigile, kes soovivad seda uurida ja parandada. Ta väidab ka, et vabavaraline tarkvara võimaldab innovatsiooni ja suuremat koostööd, kuna selle lähtekood on avatud ja kättesaadav kõigile, kes soovivad seda kasutada ja parandada.

Kuigi Mogleni arutluskäik on huvitav ja tundub olevat ajendatud tõsistest probleemidest autoriõiguse ja tarkvaraga, ei ole tema ennustused täielikult täppi läinud. Kuigi vabavaraline tarkvara on saavutanud laialdase tunnustuse ja populaarsuse, ei ole autoriõigus kuhugi kadunud. Mogleni arvates on vabavaraline tarkvara võidukäik viinud autoriõiguse languseni, kuid see ei ole täielikult tõsi. Autoriõigus on jätkuvalt olemas ja see on endiselt tähtis õiguskaitsevahend loojatele.

Kokkuvõttes võib öelda, et Mogleni artikkel "Anarchism Triumphant: Free Software and the Death of Copyright" on huvitav lugemine ja annab palju mõtteainet autoriõiguse ja tarkvara tuleviku kohta. Kuigi mõned tema ennustused ei ole täielikult täppi läinud, on tema arutluskäik jätkuvalt aktuaalne ja oluline teema tänapäeva digitaalses maailmas.

Comments

Popular posts from this blog

Nädal 14: Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid

Nädal 11: Arendus- ja ärimudelid